Nieuws

7 tips voor een lagere mazoutfactuur

Het nieuws staat er bol van: de energieprijzen zijn de laatste maanden erg gestegen. Ben jij, net zoals veel Vlamingen, op zoek naar manieren om je factuur te verlagen? Comfort Energy denkt graag met je mee. Wij zetten alvast 7 tips op een rij en leggen uit hoe je comfortabel en tegelijkertijd voordelig verwarmt.

1. Stel je thermostaat efficiënt in

Dit lijkt misschien een binnenkoppertje, maar het zal je verbazen hoeveel mensen hun verwarming ’s nachts té hoog laten draaien. Kies voor jezelf een aantal momenten waarop een lagere huistemperatuur prima haalbaar is. Bijvoorbeeld wanneer je naar je werk vertrekt, naar familie gaat of buiten aan de slag bent. Daarbij kun je gerust een uur van tevoren de thermostaat laten afspringen, want warmte verlies je maar geleidelijk. Ook kun je in de slaapkamers de verwarming (deels) dichtdraaien, want daar hoeft het niet warmer dan 18 °C te zijn.

2. Installeer een weersafhankelijke thermostaat

Met een weersafhankelijke thermostaat regel je de binnentemperatuur gemakkelijk zelf, afhankelijk van de buitentemperatuur. Dit zorgt voor de ideale afstemming in jouw huis. Voor nog meer controle over de precieze temperatuur per kamer kun je thermostatische kranen op je radiatoren installeren. Deze bestaan ook met tijdschakelaar, voor extra zuinig gebruik.

3. Houd alle radiatoren stofvrij en onbedekt

Hoewel radiatoren de ideale plek lijken om handdoeken op te laten drogen of kleding te laten opwarmen, bedek je je verwarming best niet té veel. Dit kan namelijk ongemerkt een flinke hoeveelheid warmte absorberen én tegenhouden. Ook dikke lagen stof – die zich toch al snel ophopen in radiatoren – verminderen de warmteafgifte. Houd radiatoren dus zoveel mogelijk (stof)vrij. En, slecht nieuws voor wie graag met zijn meubels schuift: ook zetels en sofa’s plaats je beter niet voor of tegen je radiator.

4. Kleed je naar de winter

Velen van ons zitten graag warm. Maar wist je dat je bijna 10% aan stookkosten bespaart als je de thermostaat één of twee graden terugdraait? Dat voel je misschien in het begin, maar als je een dikke trui draagt, geef je de kou geen kans. Je lichaam went snel aan een nieuwe temperatuur. De gezondste binnentemperatuur ligt tussen de 18 en 20 °C.

5. Controleer de temperatuur van je boiler

Een boiler verwarmt water tot 65 °C, maar zo warm hoeft je water niet te worden. Het heetste water dat je afneemt, komt doorgaans niet boven de 40°C. Stel je boilertemperatuur bij, maar zorg er wel voor dat je één keer per week je boiler een tijdje op 65° laat draaien. Zo voorkom je dat er verontreinigende bacteriën in het water komen.

6. Ontlucht je radiatoren

Water dat via de leidingen naar radiatoren wordt gepompt, legt een flinke weg af. Het is daarom goed om de weerstand zo klein mogelijk te maken en alle luchtophoping regelmatig uit je radiatoren te laten ontsnappen. Zo warmen je radiatoren sneller op. Je kunt je verwarming ontluchten door met een schroevendraaier of sleutel het kleine kraantje lichtjes open te draaien. Opgelet: houd een handdoek paraat en draai het gat meteen dicht zodra er waterdruppels uit spuiten.

7. Kies voor Energy+

Deze verbeterde mazoutkwaliteit reinigt je verwarmingsinstallatie beter waardoor de efficiëntie verhoogt en je brandstofverbruik daalt. Het mazouttype dat je kiest heeft dus rechtstreeks invloed op jouw portemonnee. Kies daarom, net zoals 94% van de Comfort Energy klanten, voor Energy+.

We hopen dat je met deze tips het beste uit je verwarmingsinstallatie haalt. Is je mazout bijna op? Of wil je graag wat extra bijbestellen om het komende seizoen zorgeloos te verwarmen? Dat kan eenvoudig online of via het nummer 0800 15 269.

Mazout bestellen

dinsdag, 01 februari, 2022
Meer nieuws