Nieuws

Wat beïnvloedt de prijs die jij voor je mazout moet betalen?

Is het weer bijna tijd om je mazouttank bij te vullen? Dan begin je de stookolieprijzen in de gaten te houden, want je plaatst best je bestelling aan een lage prijs. Maar wat bepaalt nu die prijs van jouw mazoutbestelling? Comfort Energy legt het voor je uit!

Ruwe aardolie

In de eerste plaats wordt de stookolieprijs beïnvloed door de prijs van een vat ruwe aardolie op de internationale markt. De prijs van aardolie schommelt op basis van vraag en aanbod. Wanneer de vraag naar een vat Brent stijgt en het aanbod niet volgt, zal de prijs onvermijdelijk stijgen. Als er daarentegen een goede productie en grote voorraden zijn, maar de vraag niet volgt, dan zullen de prijzen dalen.

Dollarkoers

Verder is de mazoutprijs afhankelijk van de dollarkoers. Ruwe olie wordt op de internationale markten verhandeld in Amerikaanse dollar. Als de euro ten opzichte van de dollar schommelt, heeft dat een invloed op de officiële mazoutprijs in de eurozone.

Politieke context

Ruwe olie is voor veel landen een belangrijke bron van inkomsten. De ontginning ervan kan dan ook voor flink wat spanningen zorgen. Politieke instabiliteit in regio’s waar veel olie wordt geproduceerd of verbruikt, kan de prijs van aardolie, en bijgevolg de officiële mazoutprijs, de hoogte in jagen.

Bijkomende factoren

Naast de prijs van ruwe olie, de dollarkoers en de politieke context, kunnen andere factoren een rol spelen in de evolutie van de mazoutprijs. Dan denken we vooral aan de ontwikkeling van alternatieve energiebronnen zoals schaliegas, de ontdekking van nieuwe aardolievelden of overheidsinitiatieven om het gebruik van alternatieve energiebronnen te stimuleren. Bijdragen, belastingen en accijnzen hebben minder invloed op de mazoutprijs dan bij andere brandstoffen op basis van aardolie zoals benzine of diesel.

Maximumprijs

De overheid legt sinds 1974 een maximale (dag)prijs op voor de meeste aardolieproducten, waaronder mazout voor de verwarming van je woning. Die prijs houdt onder andere rekening met een vast geplafonneerde marge voor leveranciers en petroleumbedrijven, een btw van 21%, accijnzen, alsook bijkomende bijdragen voor zowel de Belgische bevoorradingszekerheid als het Sociaal Verwarmingsfonds. Dit beschermingsmechanisme zorgt ervoor dat je nooit meer betaalt dan de officiële maximumprijs.

Mazoutprijs volgen

Op onze mazoutpagina kan je eenvoudig de mazoutprijs volgen. Zo zie je meteen wanneer je mazout kan bestellen tegen de beste prijs. Zodra je klaar bent om je bestelling te plaatsen, klik je op de rode button en krijg je in enkele klikken jouw mazoutprijs te zien.

dinsdag, 02 maart, 2021
Meer nieuws