Nieuws

Een nieuwe mazouttank kopen in 2021? Dit zijn de regels

Als je een nieuwe stookolietank installeert, zijn er een aantal regels waarmee je rekening moet houden. Die zijn niet alleen afhankelijk van de capaciteit van je mazouttank maar ook van het gewest waarin je de tank plaatst. We geven je een overzicht van de huidige regels.

Vlaams Gewest

Het Vlaams Gewest maakt een opsplitsing tussen mazouttanks van minder dan 5.000 kg (+/- 6000 liter) en 5.000 kg of meer.

Mazouttanks kleiner dan 5.000 kg

Een particuliere stookolietank kleiner dan 5.000 kg moet je niet melden aan de bevoegde overheid, maar moet wel voorzien zijn van een overvulbeveiliging en een kenplaatje. Bovengrondse enkelwandige mazouttanks uit staal, thermohardende kunststof of polyethyleen en bovengrondse prefab beton tanks moeten in een inkuiping worden geplaatst. Dat geldt niet voor dubbelwandige stookolietanks, maar die moeten wel worden uitgerust met een permanent lekdetectiesysteem.

Tip: bij bovengrondse mazouttanks kleiner dan 5.000 kg is het niet verplicht om een periodieke controle te laten uitvoeren, maar het is zeker wel aangeraden. Op die manier vermijd je dat je bij een eventuele bodemverontreiniging verantwoordelijk wordt gesteld en moet opdraaien voor de kosten van een bodemsanering (zie artikel 6.5.5.4 (1) van Vlarem II).

Mazouttanks van 5.000 kg of groter

Als je in Vlaanderen een mazouttank klasse 3 plaatst, moet je dat melden bij het College van de Burgemeester en Schepenen. Kies je voor een bovengrondse mazouttank? Dan moet die voorzien zijn van een overvulbeveiligingssysteem en een kenplaatje. Voor een ondergrondse mazouttank komt daar nog een permanent lekdetectiesysteem bij. Ook hier geldt de regel: de mazouttanks moeten in een inkuiping worden geplaatst, behalve als het gaat over dubbelwandige tanks uitgerust met een permanent lekdetectiesysteem.

Voor mazouttanks groter dan 20.000 kg (+/- 24.000 liter) moet je een milieuvergunning aanvragen.

Brussels en Waals Gewest

In het Brussels en het Waals Gewest wordt ook een onderscheid gemaakt tussen kleine en grotere mazouttanks, maar hier ligt de grens op 3.000 liter.

Mazouttanks kleiner dan 3.000 liter

Hiervoor gelden in Brussel en Wallonië geen specifieke regels. Aangezien er toch risico’s zijn voor het milieu wordt het wel sterk aanbevolen om enkele richtlijnen te volgen, zoals het plaatsen van een overvulbeveiliging, het toegankelijk houden van de tank en het beschermen van de tank tegen corrosie.

Mazouttanks van 3.000 liter of meer

Grotere mazouttanks moeten worden aangegeven voor een omgevingsvergunning. Net als in Vlaanderen, moet je stookolietank voorzien zijn van een overvulbeveiligingssysteem en een kenplaatje. Enkelwandige tanks moeten ook in een inkuiping worden geplaatst. Een dubbelwandige mazouttank moet in Wallonië worden voorzien van een permanent lekdetectiesysteem. In Brussel heb je voor dubbelwandige tanks de keuze tussen een lekdetectiesysteem en een inkuiping.

Erkend technieker

Ongeacht waar je je mazouttank installeert, de plaatsing moet altijd worden uitgevoerd door een erkend technieker. Die zal je stookolietank niet alleen installeren, maar ook een plaatsingscontrole uitvoeren. De techniekers van onze zusterfirma All-In Tank Service staan overal in België paraat om je te helpen met de installatie van je nieuwe mazouttank.

Ontvang een offerte voor een nieuwe mazouttank

woensdag, 27 januari, 2021
Meer nieuws