Nieuws

Heb jij al aangifte gedaan van je nieuwe stookolietank?

Heb je onlangs een stookolietank geïnstalleerd in Wallonië of het Brusselse gewest? Afhankelijk van de capaciteit van je tank moet je hiervan aangifte doen of een milieuvergunning hebben voor het gebruik ervan. Ontdek wat je moet doen bij jouw gemeente.

De regelgeving voor een stookolietank in Wallonië

  • Minder dan 3.000 liter:

Voor een tank met een inhoud van minder dan 3.000 liter is geen aangifte nodig. Het is wel raadzaam om een anti-overloopsysteem te voorzien en regelmatig een visuele controle uit te voeren. Bovendien kan je bij jouw gemeentebestuur navragen of jouw tank zich niet in een preventiegebied ter bescherming van grondwaterwinning bevindt.

  • Tussen 3.000 en 25.000 liter:

Heeft je tank een inhoud tussen 3.000 en 25.000 liter, dan moet je een aangifte van 'klasse 3' uitvoeren. Je hoeft daarvoor niet langs te gaan bij het 'gemeentehuis'. Hoe dan wel? Vul op de website van het Waalse Gewest online een formulier in. Zodra je jezelf geregistreerd hebt, wordt dit rechtstreeks doorgestuurd naar het gemeentebestuur. Je kan ook het aangifteformulier gebruiken, dat je hier kan downloaden. Het is belangrijk om dit zo snel mogelijk te doen. Heb je geen aangifte gedaan van jouw olietank wanneer wij een controle uitvoeren, dan zijn we genoodzaakt om je een oranje plaatje te geven.

Je hebt dan 6 maanden de tijd om aan te tonen dat je aangifte hebt gedaan van de stookolietank. Pas dan ontvang je een groen plaatje. Regel je de aangifte niet binnen 6 maanden, dan krijgt de olietank automatisch een rood plaatje.

  • Meer dan 25.000 liter:

Vanaf een inhoud van 25.000 liter heb je een milieuvergunning nodig voor jouw stookolietank.

De regelgeving voor een stookolietank in het Brusselse gewest

Net als in Wallonië wordt ook in het Brusselse gewest onderscheid gemaakt volgens de inhoud van de mazouttank.

  • Minder dan 10.000 liter:

Voor een bovengrondse tank heb je geen milieuvergunning nodig. Voor een ingegraven tank van minder dan 10.000 liter heb je daarentegen wel een vergunning nodig.

  • Meer dan 10.000 liter:

Voor elke tank van meer dan 10.000 liter, bovengronds of ingegraven, is een aangifte nodig. Om een maximale veiligheid te garanderen, kunnen specifieke vereisten gekoppeld zijn aan de milieuvergunning.

woensdag, 17 maart, 2021
Meer nieuws